Trainen met spierpijn?

Kan je trainen met spierpijn?

Wanneer je een zware training hebt gedaan of een training met nieuwe oefeningen, is de kans groot dat je de volgende dag spierpijn hebt. Dit kan in de loop van de eerste dag erger worden. Vaak is de tweede dag nog wat erger. Je lichaam moet hier goed van herstellen, want het zijn eigenlijk heel kleine scheurtjes in je spieren. Niet te vergelijken met een echte spierscheuring. Het is op micro-niveau.

Je kunt de spieren waarin je spierpijn hebt het beste rust geven of licht belasten. Zware belasting maakt het alleen maar erger. Spierpijn gaat vanzelf weer over. Een rustige cardio-training is goed voor de doorbloeding en zorgt ervoor dat de afvalstoffen in de spieren gemakkelijker worden afgevoerd. Dat kan dus altijd.

Let op: het ontbreken van spierpijn na een zware training, wil niet zeggen dat je spieren geen herstel nodig hebben. Na een training heb je 36 tot 48 uur nodig om te herstellen. Hierbij moet je denken aan het aanvullen van de voorraden (koolhydraten en vocht), spierherstel (eiwitten, aminozuren), de hormoonbalans, afvoeren van afvalstoffen, etc.