Wat moet je eten voordat je gaat trainen?

Deze vraag krijg ik regelmatig te horen en er is gemakkelijk antwoord te geven.

Maar eerst enige theorie. Wanneer je een maaltijd hebt genuttigd, zal de spijsvertering aan de slag moeten. Er gaat daarom meer bloed naar je organen toe. Trainen kort na de maaltijd zorgt voor een conflicterende situatie. Voor een training moet het bloed juist aanwezig zijn in de spieren. Hierdoor komt de spijsvertering op een lager pitje te zitten. Dat kan leiden tot behoud van een volle maag, het omhoog komen van eten, een te lage bloedsuikerspiegel (de voedingsstoffen van die maaltijd kunnen nog niet gebruikt worden), misselijkheid en in het ergste geval tot overgeven. Dat moeten we niet hebben, want wie moet dat opruimen.........inderdaad, de Personal Trainer.

De spijsvertering moet je dus de tijd geven om iets met je (gezonde) voeding te kunnen doen. Dan komt hier het antwoord:

  • Twee á drie uur van te voren kun je een gewone maaltijd nuttigen, maar eet niet teveel. Dan is er voldoende tijd om de maaltijd te laten zakken en om het merendeel van je eten te verteren. Niet alles zal dan al verteerd zijn, want sommige producten hebben meer tijd nodig.
  • Wanneer je krapper in de tijd zit, dan kun je tot een uur voor de training een lichte kleine maaltijd nemen. Denk hierbij aan een gezonde snack. Fruit, een enkele volkoren boterham, een plakje bananenbrood.
  • Heb je eigenlijk geen tijd om te eten, dan is een banaan vlak voor de training nog een goed idee. Deze suikers worden relatief snel opgenomen.

Wanneer je langer dan drie á vier uur niks hebt gegeten en dan gaat sporten, dan is de kans groot dat je bij een intensieve training last krijgt van een wegtrekker. Je bloedsuikerspiegel is dan zo gedaald dat je een "flauw" gevoel krijgt. Dit kan gepaard gaan met het wegtrekken van het bloed uit het hoofd (je wordt bleek), je ervaart een soort koud zweet, misschien wat duizeligheid of misselijkheid. Wat je dan het beste kunt doen is (tijdelijk) stoppen met de training. Neem een klein bekertje suikerwater/sportdrank, zodat je bloedsuikerspiegel een beetje kan stijgen. Heel rustig wandelen, fietsen is vaak ook wel even lekker om bij te komen. Stop in ieder geval met de intensieve training . Ga of naar huis of train op laag niveau door.

Neem indien mogelijk wat te eten, zodat je bloedsuikerspiegel verder kan stijgen. Kies hierbij voor gezonde oplossingen en voorkom het snacken. Dat geeft je bloedsuikerspiegel even een boost, maar zakt daarna tweemaal zo hard weer in.

Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust. Jullie weten me te vinden.

Met sportieve groet,

Jeroen PT