Tip voor nare geurtjes in je kleding.....

Gadverdamme, het stinkt!

Je kent het wel. Je komt een fitnessruimte of leszaal binnen en je kunt de vorige les of sporters nog ruiken. Niet zo'n lekker begin van je work-out. Een beter milieu begint bij jezelf en dat geldt ook voor een beter okselmilieu, want als het ergens kan stinken is het in die kleine ruimte onder je arm.

Mensen trainen en waar getraind wordt, wordt gezweet. Tenminste ik doe dat wel. En wanneer ik deodorant gebruik, kan ik de meeste opkomende geurtjes elimineren. Maar vaak is dit niet afdoende om het zweet en de bacterien die zich in mijn shirt begeven helemaal te weren. Zeker wanneer ik mijn bezwete shirt in mijn tas doe en niet direct naar huis ga om mijn spullen te wassen.

Mijn shirt wordt een kweekvijver van bacteriƫn, die het erg fijn vinden om met z'n honderduizenden tegelijk te meuren. Haal ik mijn shirt thuis uit mijn tas, dan wil het wel eens gebeuren dat er zelfs een lucht van aminozuren is bijgekomen. Dat gebeurt wanneer je zo intensief hebt gesport dat je door je koolhydraten voorraad heen bent en je je eiwitten gaat aanspreken. Maar dat terzijde.

Even terug naar het shirt. Dat stinkt en je wilt niet iedere week een nieuw shirt kopen. Zonde, helemaal niet nodig, want er zijn prima oplossingen.

Oplossing 1: Toch een nieuw shirt

Je gelooft het of niet, maar sommige mensen hebben 15 jaar lang al hetzelfde onwelriekende shirt aan. Voor die mensen wordt het toch echt tijd om een nieuw shirt te kopen.

Oplossing 2: Gewoon wassen

Je laat een familielid je net gedragen shirt ruiken. Vol zweetlucht. Wanneer er een reactie komt, zoals:"Wat een heerlijke rozengeur of het ruikt naar pas gemaaid gras", dan hoef je niet veel te doen. Shirtje wassen en de volgende dag weer aandoen.

Oplossing 3: Een azijn badje

Idem als 2. Even laten ruiken, maar wanneer je nu stuit op een bijna kots-eravring van datzelfde familielid (medesporter kan ook), neem dan de volgende tips ter harte:

  • Gooi je shirt na het sporten thuis in een emmer. Spoel je shirt met warm water, wring het uit, zodat er al een deel van het zweet (inclusief bacteriĆ«n) door je doucheputje wegstroomt.
  • Doe je shirt weer in de emmer, vul de emmer voor een deel met warm water en voeg hier een flinke scheut azijn aan toe. Even roeren en lang laten staan. Lang is zeker 5 uur en maximaal 24 uur. Ik laat het zelf soms langer dan 48 uur staan (vergeten), maar dat is af te raden. Dan vinden er andere reacties plaats, waar ik nu niet verder over uitweidt. Je shirt stinkt dan op een andere manier.
  • Na het weken, uitwringen en met de eerstvolgende was meewassen.

Het is mij gelukt om zelfs het meest stinkende shirt weer fris te laten ruiken (aldus dat familielid).

Overige tips voor "stinkende" oksels zijn: douchen en de oksels goed wassen, deodorant gebruiken en blij zijn als iemand je vertelt dat jij of je shirt echt stinkt. Dat laatste is geen persoonlijke aanval, maar hulp in nood. Zie het als EHBO. Eerste Hulp Bij Okselonfrisheid. Mijn ervaring is, dat het heel moeilijk is om iemand erop aan te spreken, omdat de reactie van de ander soms onverwachts verdedigend is. Of nog erger, ze gaan in de tegenaanval. "Alsof jij altijd zo lekker ruikt!!!"

"Dankjewel, ik ga er wat aan doen", is mijns inziens de enige reactie die je kunt hebben. Tenzij je wilt stinken, dan doe je de volgende dag gewoon weer dat shirt aan. Het liefst ongewassen.

Mocht ik dus een keer stinken, zeg dan gewoon:"Jeroen, je (shirt) stinkt!!!" 

Met sportieve groet en bedankt,

Jeroen PT