Corona kilo's

Afvallen als werkwoord………

In deze periode waarin Covid nog steeds veel invloed heeft op ons dagelijks leven, hoor ik regelmatig dat de Corona-kilootjes er weer af moeten. De een is wat meer gaan eten, de ander wat meer gaan drinken of beide. Als personal trainer ken ik dit patroon ook zelf en ik ben er niet ongeschonden doorheen gekomen. Mijn spieren voelen slapper, ik zie een zwembandje ontstaan en voel me niet zo fit als een aantal maanden geleden. En wat blijkt……..langzaam ben ik 2 kg zwaarder geworden door een beetje emotie-eten, vervelingsdrinken en een beetje minder bewegen.

De grens is nu bereikt, want als ik boven de 85 kg kom, dan gaan de alarmbellen rinkelen en ga stappen ondernemen!! Niet dat ik te dik ben, maar als ik de lat hoger ga leggen (bijv. 90 kg), dan is de kans groot dat ik richting die lat ga.

Stappen ondernemen? Je gaat dan toch afvallen? Zo hoor ik het namelijk regelmatig. “Jeroen, ik ben aan het afvallen.” Afvallen als werkwoord?! Daar moet ik altijd om lachen, als ik het hoor. Afvallen als actief werkwoord kan in mijn ogen niet. Het is volgens mij een gevolg van…….

Door meer te bewegen, gezonder te eten, minder te snacken/snoepen zal het resultaat zijn dat je afvalt. Maar je kunt niet op afvallen zitten, zoals je op voetballen kunt zitten. Je zult misschien denken:” Wat een gezeur om een woordje of het gebruik ervan. Je snapt toch wat ermee bedoeld wordt?!”vegetables-15148765177XWjpg

Snappen doe ik het, alleen schuilt er een “gevaar” in deze manier van denken. Wanneer je focus ligt op afvallen, dan zet je het afvallen voorop. Het wordt dan zo’n ding……een getalletje. En je kunt het afvallen wel sturen, maar de beste manier bestaat niet. Die is voor iedereen net even anders. Mijn ervaring is, dat je jezelf jaren moet geven (denk je hele leven lang). In drie weken 10 kg kwijtraken lijkt fantastisch, maar dan zitten er na verloop van tijd meestal weer 12 kg aan.

Maak een plan

Wanneer je afvallen ziet als een gevolg, dan focus je op meer bewegen, gezonder eten en minder snacken. Dan ga je je vanzelf beter voelen. Die zak chips gaat je dan tegenstaan. Je wilt dan bewegen omdat je je daarna fitter voelt. Een plus een wordt dan drie, wat volgens sommige wiskundigen best lastig is.

Mijn vraag aan iemand die zegt aan het afvallen te zijn, is wat hij/zij gaat doen als het gewenste getal op de weegschaal zichtbaar wordt? Ben je dan blij of zelfs gelukkig? Mmmmmm, meestal is dan het antwoord dat er nog wel wat te verbeteren valt.

Haal de focus af van je streefgewicht en maak een plan. Pas kleine dingen aan in je levensstijl, bijv:

-         Dagelijks eet ik 300 gram groenten

-         De komende maand snack ik de helft van wat ik normaal doe

-         Wekelijks sport ik drie uur (doe iets wat je leuk vindt, dat houd je langer vol)

-         Met mijn stappenteller ga ik dagelijks boven 10.000 stappen uitkomen

Je zult zien dat als je energie stopt in je plan, dan zal je lichaam er vanzelf voor zorgen dat je je lekkerder gaat voelen. Als beloning zul je afvallen. Maar dat vind je dan niet eens meer belangrijk!

Hulp nodig? Maak dan een afspraak met Jeroen PT.